Разбрах
(1)
Ok

Електронен магазин
на Gourmet Publishing

Menu

Знаете ли че...

Едрите червени чушки за урфа (на турски се нарича също и исот) приличат на обичайните капии и се отглеждат масово около град Шанлъурфа, почти на границата със Сирия. Когато узреят напълно се берат, разтварят се и се почистват от семената и дръжките. Това традиционно става на ръка. Семената се запазват за разсада за догодина като така се гарантират същите качества на продукта. Разтворените чушки се сушат на слънце, често на плоските покриви на къщата. Малко преди да изгубят цялата си влага, се затварят в найлонови чували и пак се оставят на слънце. Тогава започва ферментационен процес, който променя както цвета към тъмночервено-кафяв, така и аромата. Напълно изсъхнали, чушките се преместват в текстилен чувал и се счукват на ръка с огромен дървен чук, пресяват се и се смесват с малко сол и зехтин. И урфа пиперът е готов.